понедељак, 25. мај 2009.

Digitalna televizija i mlađi deo populacije...


Ono što ja želim da istražim i pokažem jeste to kako jedan vid tranzicije, u ovom slučaju pojava digitalne televizije utiče na ljude,a prvenstveno mlade koji su prvi informisani o pojavi nečeg novog. Trenutno najveći broj mladih ljudi posećuje face book, pa ću anonimnom anketom od nekoliko pitanje saznati koliko su uopšte mladi zainteresovani za prelazak na digitalni prenos TV programa,da li razumeju šta je to i da li su u finansijskoj mogućnosti da pređu sa analognog na digitalni TV prenos. Posle dobijenih rezultata ankete zamoliću ljude da mi pošalju fotografije starih televizora i novih koji imaju mogućnost digitalnog prenosa TV programa ili starih televizora sa nahnadno ugrađenim digitalnim tjunerom. Zamoliću ih da fotografije pošalju zajedno sa komentarima o tome šta je uticalo na izbor načina prelaska na digitalni TV prenos i kako su mediji sve to propratili, odnosno koliko su ih uputili u proces digitalizacije.

четвртак, 14. мај 2009.

Digitalna televizija-novi izazov

Nove medijske tehnologije donose nezaustavljive promene na medijskoj sceni. Digitalna televizija, postaje deo svakodnevice i suštinski menja način na koji doživljavamo medije i odnos prema medijskom sadržaju. Ovaj novi medij utiče na ekonomsku, socijalnu i političku potku medijske industrije.

Na globalnom nivou beleži se:

-porast vrednosti medijskog i telekomunikacionog tržišta, ukrupnjavanje i medijska koncentracija i sve veći uticaj ekonomskih faktora na programske sadržaje;
-dolazi do fragmentacije publike i gubljenja zajedničke osnove informisanja, dok audotorijum raspolaže većom slobodom u načinu dobijanja informacija;
-legitimitet javnih servisa doveden je u pitanje i ovi mediji polako gube publiku;
-tradicionalna regulativa postaje neadekvatna i traže se nova, inventivna rešenja.

RTS1 - digitalno emitovanje eksperimentalnog programa

Početkom digitalnog emitovanja eksperimentalnog nekomercijalnog programa kulture i umetnosti, Radio-televizija Srbije pokrenula je i veoma značajan proces promocije digitalne televizije u Srbiji čime je počele pripremu gledalaca za najveću tehnološku promenu u istoriji ovog medija kojoj će i oni morati tehnički da se prilagode. I pored toga što se eksperimentalni digitalni program za sada emituje samo sa dva predajnika u Srbiji, građani i iz ostalih delova zemlje su veoma zainteresovani za ovaj proces. Dobro osmišljenom, u ovoj fazi, uglavnom programskom kampanjom, kroz odgovore na značajna pitanja koja se tiču, na prvom mestu, tehničkih uslova za prijem digitalnog signala, javni medijski servis Srbije,uspešno je najavio gledaocima proces tranzicije u oblasti radiodifuzije čiji će i oni biti aktivni učesnici.